След всичко, което видяхме през последните седмици, по-мъдрата позиция е да

...
След всичко, което видяхме през последните седмици, по-мъдрата позиция е да
Коментари Харесай

Политолог: Всяко забавяне в парламентарната рулетка ще затрудни избори 2 в 1

След всичко, което видяхме през последните седмици, по-мъдрата позиция е да нямаме някакви твърди упования и догатки за това по какъв начин ще се развият нещата през днешния ден. Всичко върви по много непредвиден сюжет. Това разяснява пред БНР изборният специалист и политолог Даниел Стефанов по отношение на днешното изключително съвещание на Народното събрание, където би трябвало да се гласоподава мандатът за сформиране на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел да бъде разгласен за несполучлив.

Той обаче предизвести, че всяко закъснение в парламентарната рулетка, даването на мандатите и връщането им, ще затрудни организирането на избори 2 в 1.

Политологът вижда липса на съдружна просвета, като това ненапълно е годно и за двете страни. Има и много сериозна променчивост, добави той и изясни:

„ Аз като жител не мога да разбера как единия ден госпожа Габриел е „ лицето на корупцията “, а няколко дни по-късно водачите на тези партии я молят тя да стане министър председател с техния мандат. Двете неща не могат да вървят дружно. В последните няколко седмици има много разминавания, което сигурно обърква гласоподавателите “.

Според него това, което виждаме в последните няколко години, би трябвало да даде явен знак на партиите, че е нужно да се работи по основаването на различен вид съдружна просвета, в която би трябвало да си подготвен да споделяш властта с другата политическа партия, тъй като няма различен инструмент за основаване на парламентарно болшинство.

Все по-трудно се получава болшинство от две партии, акцентира Стефанов в изявление за предаването „ Преди всички “. Според него няма да е изненада, в случай че след изборите са нужни повече от 2 партии за устойчиво болшинство в Народното събрание. В този смисъл всяка от партиите би трябвало да е подготвена да споделя властта с останалите, както и да организира такава предизборна акция, която да не оставя комплицирани и огорчени гласоподавателите, безапелационен бе той.

Изборният специалист означи, че 9 април е крайната дата за привършване на даването и връщането на мандатите от президента, с цел да може изборите да бъдат 2 в 1. По думите му главната отговорност тук е в ПП-ДБ – те би трябвало да преценяват какъв брой дълго ще задържат втория мандат.

Според него от техническа позиция има много провокации, които би трябвало да се обмислят, в случай че парламентарните избори се проведат дружно с европейските.

Основният проблем за него обаче остава, че обединението не можа да се разбере за смяна на Изборния кодекс и определянето на един способ за гласоподаване. Според него това е нещото, което ще затрудни и комисиите, и жителите. Стефанов акцентира, че в случай че изборите са 2 в 1, за първи път ще имаме два избора, които са пропорционални с преференциално гласоподаване. Той чака, че това ще сътвори комплицирана процедура за гласоподаване.

https://novini.bg/


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР